Egy kis segítség, ha napelem rendszer iránt érdeklődik

Elektromos energiát a nap sugarainak felhasználásával is elő tudunk állítani. Ehhez szükségünk van egy napenergiával működő rendszerre, melynek segítségével egy család egész éves energiaigényének 100%-át tudjuk fedezni.

Miért használjunk napenergiát?

Környezetvédelmi szempontból rendkívül fontos, hogy minél többen felismerjék a folyamatosan apadó, hagyományos energiaforrások használatáról a megújuló energiaforrások használatára történő áttérés fontosságát. A napenergia hasznosítása abszolút környezetbarát alternatívája az elektromos energia előállításának. Nem utolsó szempont továbbá az sem, hogy – bár a napelem ára nem éppen alacsony, de – a nap energiájának felhasználásával jelentősen csökkenthetjük ingatlanunk rezsiköltségét.

 

Napelem rendszer, vagy napelemes tetőcserép?

 

Ha elhatároztuk, hogy élünk a természet adta lehetőséggel, első lépésként el kell döntenünk, hogy a már jól ismert, napenergiával működő rendszert szeretnénk kiépíttetni, vagy a viszonylag új, magyar találmányt, a nap energiáját hasznosító tetőcserepet választjuk inkább. Utóbbiba akkor érdemes beruházni, ha biztosak vagyunk benne, hogy jelenlegi otthonunk az utolsó is egyben, mivel ezeket a speciális tetőcserepeket – a rendszerrel ellentétben – nem tudjuk magunkkal vinni egy esetleges költözés során. Igaz, hogy a napelem rendszer kiépítéséhez valószínűleg változtatni kell majd az épület tetőszerkezetén, de ennek a megoldásnak megvan az az előnye, hogy ha költözünk, a rendszert egyszerűen vihetjük magunkkal.

 

A nap energiáját hasznosító rendszerek két csoportba oszthatók: vannak hálózatra kapcsolt, illetve hálózatfüggetlen, úgynevezett szigetüzemű berendezések. A korszerű és gazdaságos hálózatra kapcsolt rendszer akkor építhető ki, ha az ingatlanba be van vezetve az áram. Előnye – többek között – hogy nem igényel karbantartást. A szigetüzemű rendszer akkor jelent megoldást, ha az ingatlanban (és közvetlen környékén) nincs villamos hálózat kiépítve. Ez a rendszer már karbantartást igényel, és számolni kell azzal is, hogy az akkumulátorokat körülbelül ötévente cserélni kell.

 

A napelem ára

 

Ezen a napelem rendszerek a kiépítése nem olcsó, és a berendezések ára sem alacsony, de figyelembe véve a rezsiköltség jelentős csökkenését és a már említett környezetvédelmi szempontokat, mindenképpen megéri a befektetés. Egy átlagos család átlagos mértékű (havi 10-20 ezer forintos) energiafelhasználása esetén a napelem ára 1,5-2,5 millió forint között mozog.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s